Obț. cetățeniei maghiare

  In luna mai 2010, a fost adoptata o lege  de Parlamentul de la Budapesta, ce a intrat in vigoare cu începere din 1 ianuarie 2011 si vizeaza acordarea cetățeniei ungare pentru maghiarii care traiesc in afara hotarelor Ungariei.
  Legea le oferă celor care decid sa solicite si cetatenia maghiara, toate drepturile pe care le au cetatenii Ungariei, inclusiv pașaport, dar nu si drept de vot, acest drept il poti dobandi daca ai domiciliul sau reședința în Ungaria.
  Pentru ca o persoana sa poată solicita obţinerea cetăţeniei maghiare trebuie sa-si dovedească descendenta maghiara. Asta înseamna ca trebuie sa facă dovada ca cel putin un antecesor , pe linie dreapta, a fost născut pe teritoriul vechiului regat . Caz concret - dacă unul dintre părintii , bunicii sau străbunicii solicitantului s-a născut în Ardeal , înainte de anul 1945. Daca solicitantul însuși s-a născut  în aceste condiții și este etnic maghiar , cu atât mai simplu, are nevoie doar de propriul certificat de naștere.
   Ideea este sa se poată face legătura de rudenie . Acest lucru se face doar prin certificate de naștere proprii si ale antecesorilor și de căsătorie când este cazul .
    Certificatele de naștere trebuiesc traduse in limba maghiara , fără a fi necesar sa fie legalizate, atâta vreme cât traducătorul este autorizat. Se prezintă atâta traducerea cât și originalul , spre comparație. 
    In afara de descendenta, trebuie sa dovedești ca ți-ai păstrat identitatea maghiara. Adică, ca cunoști limba maghiara. In acest sens , trebuie sa depui o biografie familiala scrisa de mana (pregătirea școlara sau profesionala nu prezintă nici o relevanta-ca atare nu trebuie făcute referiri la aceste aspecte). De asemena , trebuie sa poți susține o conversație in limba maghiara, in fata autorităților abilitate sa preia actele depuse in vederea dobandirii cetateniei maghiare . In afara actelor menționate mai sus, mai ai nevoie si  de doua poze tip buletin
    Un ultim pas ar fi completarea formularelor , care se găsesc la fiecare autoritate abilitata sa preia cererile de obţinerea cetăţeniei maghiare  , dar pot fi descărcate si de pe internet , de la următoarea adresa : 
  Atenție, dacă completați formularele acasă, nu le semnați , aceste trebuiesc semnate in fata autorităților !
   Actele odată depuse, vor fi procesate  in aproximativ trei luni de zile , după care se obţine cetăţenia maghiara , odată cu depunerea jurământului . 
    La ce iti folosește cetățenia maghiara? 
Pe lângă satisfacția morala ca ești recunoscut si oficial ca făcând parte  din etnia de care aparții si cu care te identifici , veti putea călători fără viza in SUA; si începând cu 1 Mai 2011 veți avea drept de munca nelimitat in mai multe state ale UE; de ex Germania si Austria (acestea doua le știu concret, in cazul altor state va rog sa verificați , dar cred ca urmează același regim )
***Fiind mai mult intrebari,  daca prin casatorie  se poate dobandi cetatenia maghiara, m-am gandit sa fac cateva precizari legate de aceasta intrebare. 
Din pacate nu , persoanele casatorite cu un etnic sau cu un cetatean maghiar nu pot solicita obtinerea cetateniei in baza Legii de mai sus.
Legea se refera strict la dobandirea cetatenie maghiare, ca o recunoastere a apartentei de acest grup etnic. Originea maghiara si cunoasterea limbii maghiare trebuiesc dovedite. Casatoria nu da dreptul de a solicita pe aceasta lege speciala cetatenia maghiara. 


   Mult succes cu noua cetățenie !

9 comentarii:

Unknown spunea...

Hello

Unknown spunea...

Buna si eu vreau ca i lm depun document pentru ctetenie magara parinti mei sunt magiar pe anul 2021 in luna pe dat de 11 August ok

Unknown spunea...

Help me

Unknown spunea...

Gresit,eu sant romanca casatorita cu un maghiar si am primit cetatenia maghiara.E adevarat ca atunci aveam domiciliul in Ungaria.

Unknown spunea...

Bună ziua va rog frumos ma puteți ajuta soția mea și băiatul nostru sunt cetățeni maghiari noi suntem căsătoriți de 6 luni pare pot obține cetățenia

Unknown spunea...

Aici se vorbeste de cetatenie prin mostenire.nu prin casatorie.

Unknown spunea...

Buna ziua.tatal meu este de origine maghiară,dar eu nu prea știu să vb maghiară,cum pot obține cetatenia

Unknown spunea...

Buna ziua,
Cetățenia maghiara se poate obține de catre soțul sau soția unui cetățean maghiar,dacă au 10 ani de căsătorie sau 5 ani si au un copil împreună!

Unknown spunea...

Buna ziua.
Traducerile trebuie facute de un traducator autorizat sau trebuie si legalizate?