Nastere Austria

In constructie


As dori sa impartasec din experienta personala , ce inseamna sa fi supravegeata sub durata sarcinii si sa nasti in Austria . Sunt sigura ca multi ar dori sa stie ce inseamna sa fi tratat cu responsabilitate si profesionalism .
Asadar, supravegherea sarcinii se face de catre un medic specialist , la un cabinet particular pe care il alegi , si este decontat de casa de asigurari .
Analizele de sange se fac de mai multe ori sub durata sarcinii , aceste sunt de asemenea gratuite . Inclusiv testul de diabet in jurul saptamanii 25 de sarcina. La capitolul analize gratuite se mai numara si Papa Nicolau , chiar la inceputul sarcinii si cel de streptococ la sfarsitul sarcinii , pentru a se determina daca e riscant sau nu pentru copil sa nasti natural . Analizele toxicologice le-am facut o data , si pentru ca nu avusem toxoplasmoza niciodata , aceasta analiza mi s-a repetat mereu , de cel putin 5-6 ori . Vitamine am luat pe tot parcursul sarcinii , aici se iau un fel de complex de vitamine pana in saptamana a 13 , dupa care altele , la care complexul de vitamine si dozarea creste. Eu personal am luat Pregnavit 1 si 2 .Suplimentar medicul mi-a prescris si fier , raportat la rezulataul analizelor mele , urmand o schema in luarea acestora. Practic totul era personificat. Relatia medic - pacient era foarte stransa , amicala .  Acum pot sa zic ca imi lipseste ca persoana medicul care a fost alaturi de mine in perioada sarcinii, atat de bine ne-am inteles.
In saptamana a 35 , medicul privat mi-a strans mana (de fapt mainile ca le-a luat pe amandoua sa mi le stranga :-) , mi-a urat noroc si m-a predat cu dosar complect spitalului pe care l-am ales pentru nastere . La inceput mi s-a parut ciudat si chiar neplacut pentru ca ma simteam confortabil cu medicul meu  , dar dupa aceea mi-am dat seama ca ceea ce nu mi-a placut in Romania aici nu se putea intampla la fel .Adica sa fi in spital si medicii sa stie ca esti pacienta lui x sau y si sa nu te bage in seama, ca nu esti pacienta lor. Nu - aici toti medicii din spital sunt medicii tai si iti stau la dispozitie cat sunt de serviciu . Nu esti pacientul cuiva , esti pacientul spitalului si esti tratat cu respect si responsabilitate de intreg personalul medical aflat in serviciu .
Contractiile au inceput exact in ziua preconizata de medic ca fiind termenul probabil al nasterii . In drum spre spital am sunat la sectia de nasteri sa anunt ca vin. Spitalul la care amales sa nasc are 4 sali de nasteri si una de nastere in apa +9 sali de operatii , la un oras de 17.000 de locuitori .
Ajuns la spital m-a preluat moasa si infirmiera , cea din urma nu m-aparasit nici o clipa cat a durat naseterea . De asemenea , sotul meu a fost prezent in permanenta, ceea ce aici se considera absolut normal , contrarul este privit ca si lasitate din partea partenerului. In orice caz prezenta tatalui este de un real folos , atat moral , ca nu te simti singura cat si fizic ,ajutand cu masaje , pahare de apa etc.
Sala de nasteri  era mare si cu un singur pat imens .Totul era confortabil si intim, sa-ti asigure linste pe cat posibil. Primele ore le-am petrecut pe o minge Pillates sau cum s-o fi numi , ceea ce era foarte confortabil . Intravenos mi s-a dat un analgezic usor  - Buscopan , mie personal nu mi s-a recomanat celelalte analgezice care iti iau total durerea , sau ma rog , nu stiu exact daca nu am incercat.  In plus, moasa mi-a facut acopunctura. Undeva in sale mi-a bagat niste ace . Aici medicina alternativa este practicata in spital, ca atare si la nasteri, respectiv acopunctura, homeopatie ,aromaterapie, terapie prin culori si muzica si care mai sunt. Toate sunt considerate ajutatoare. si nu respinse ori desconsiderate.
Ultimele doua ore - din 6 in total , le-am petrecut in pat ,culcata pe o parte , iar sotul imi facea masaj la sale, ceea ce pentru mine era o alinare.
Am nascut la 1 noaptea , copilul a fost pus la mine pe burta , de unde s-a catarat la piept ca un erou si a inceput sa suga deja cand avea 10-15 minute.
Am ramas in sala de nastere sub supraveghere inca vreo 2 ore , dupa care ne-au dus pe salon.
5 zile cat am stat in spital, personalul a fost exagerat de dragut. Aveam sonerie la pat si se insista sa sunam de cate ori avem nevoie. Nu exagerz ,dar de cate ori am sunat in cateva secunde venea infirmiera sau asistenta, care era libera. Am fost invatata multe lucruri utile , ceea ce imi oferea un comfort extraordinar , pentru ca te simti oricum dezorientat si faptul ca cineva te sfatuieste in permanenta este extraordinar.
Nou nascutii aici nu se infasa, sunt imbracati direct in hainute scoase dintr-un dulap special care  le dezinfecteaza si le tine calde , cel putin imediat dupa nastere, dupa care nu mai erau incalzite. In spital atat mama cat si copilul primesc absolut tot , pot sa te duci doar cu actele ca in rest nu ai nevoie de nimic. Normal ca aveam bagajul plin cu tot necesarul , dar ce era in spital era mult mai practic, de la chiloti speciali de unica folosinta, care nu te jenau deloc, aflate in teacuri in WC-ul salonului , pana la scutece, fase, medicamente, ciorapi de copmresie zilnic noi ..... absolut tot . Hainele de copii erau super dragute , si chiar nu doreau sa le folosim pe ale noastre decat la externare, ceea ce mi s-a parut corect . In spital erau toate dezinfectate si eram in fond responsabilitatea lor.
Un lucru care m-a impresionat si in acelasi timp m-a facut sa imi amintesc cu tristete ca am trait in Romania , erau femeile care nascusera cu cezariana .Aici erau aduse direct pe salon , si primeau mincare la putin timp , si la exact 12 ore dupa operatie erau ridicate de doua asistente cu o grija si o rabdare de nici rude sa fie nu puteau fi cu mai multa daruire . In romania eram tratate la terapie intensiva cu ceai, antibiotice si dezinteres . 3 zile doar cei si anibiotice am primit , si aici mancau imediat si nu primeau nici un antibiotic , doar injectie de anticoagulare. Si erau cu ciorapi de compresie , atat in operatie cat si dupa. Din cate am observat ,dar nu am intrebat , corpul era spalat cu ceva solutie , pentru ca aveau o culoare ca la solar, dar doar pe un anumit contur ,insa nu stiu  exact ce si cum.


7 comentarii:

Mary spunea...

Hallo,sunt Mary locuiesc in Austria de 1 AN .am citit cu mare interes tot ce ai scris si parca m am linistit ,sunt însărcinată în 34 săptămâni si urmeaza sa nasc intr.un spital din Austria,Lienz.Sunt la a doua nastere la prima am nascut in Romania unde am avut o experienta nu foarte plăcută si am rămas cu frica ,ma tot întrebăm oare aici cum v.a fii?Multumesc pt descriere pana acum sunt foarte multumită de tot ce mi s.a intamplat dar totusi aveam o stargere de inima.

Veciunca spunea...

buna
am o intrebare,
locuiesc in romania. Ce sanse am sa vin sa nasc in wiena? (acolo am o sora stabilita , cu cetatenie austriaca).
Ce fel de asigurare trebuie sa-mi fac? cu cat timp inainte? sau se poate plati cash la spital?
Astept cu nerabdare raspunsul dvs!

Unknown spunea...

Salut. Intentionez sa nasc si eu in Viena, dar sunt (din si in Romania). Vreau la un spital de stat. Cat se plateste? De ce acte am nevoie?

Unknown spunea...

Ce acte ai nevoie pt a naste in austria

Veciunca spunea...

Nu stiu. N.a raspuns nimeni nici pt mine asa ca am nascut deja in ro. Acum 2 luni. Home birth. Cu medic, bineinteles.

Unknown spunea...

Buna poți să-mi spui cît te-a costat nașterea fara fara asigurare mulțumesc mult

Veciunca spunea...

N.am,mai nascut in strainatate . Deci nustiu pretul